Dlaczego nasze dzieci chorują? Jak żywność przetworzona przyczynia się do epidemii chorób przewlekłych i co rodzice (oraz lekarze) mogą z tym zrobić

Wyprzedaż
data wydania: 24 maja 2018
dane szczegółowe: ZOBACZ WIĘCEJ
Końcówka nakładu, książki mogą nosić ślady porysowania lub innych uszkodzeń.
cena detaliczna:
44,90 zł
cena promocyjna:
22,45 zł
RABAT
50%
Produkt dostępnY

OPIS KSIĄŻki:

Alergie pokarmowe, astma, wrzodziejące zapalenie jelit, celiakia, refluks, cukrzyca – to tylko nieliczne, bardzo trudne do wyleczenia choroby przewlekłe, na które zapada coraz większa liczba dzieci w Europie i na świecie. Jeśli chcesz uchronić swoją pociechę przed cierpieniem oraz skomplikowanym, często trwającym bardzo długo procesem rekonwalescencji, koniecznie zajrzyj do książki Dlaczego nasze dzieci chorują?

Autorki – dr Michelle Perro oraz Vincanne Adams – starają się obiektywnie odpowiedzieć na fundamentalne pytanie: „Co wpędza nasze dzieci w choroby?”. Przestawiają naukowe, kliniczne dowody na to, jak bardzo negatywny wpływ na zdrowie ludzi ma wciąż postępująca industrializacja rolnictwa i chemizacja produkcji żywności. Popierają je wieloma przykładami z własnej praktyki.

Dzieci już od pierwszych dni życia narażone są na wdychanie powietrza pełnego szkodliwych toksyn oraz spożywanie produktów zawierających ogromne ilości pestycydów, antybiotyków i hormonów. To stopniowo osłabia ich układ odpornościowy, mózg i organy. Współczesna medycyna nie potrafi uchronić najmłodszych przed tymi zagrożeniami.

Niesprawne modele opieki i ograniczone metody rozpoznawania przyczyn chorób sprawiają, że rodzice sami muszą poszerzać wiedzę na temat chorób dietozależnych, funkcjonowania flory jelitowej i zaburzeń szczelności jelit.

  Z lektury książki dowiesz się:

  • jak pomóc chronicznie chorym dzieciom, 
  • czym jest żywność industrialna, 
  • dlaczego technologie GM, które miały chronić nas przed szkodliwymi substancjami, obecnie generują ogromną ilość toksyn, 
  • jak duże znaczenie dla zdrowia dziecka i jego rozwoju ma jakość produktów, które podajesz mu na talerzu.

    Eksperci polecają:

Zdrowie dziecka to jeden z najczęstszych problemów, z którymi spotykam się na co dzień. Historie opisane w tej książce przypominają mi moich pacjentów, co pokazuje, że temat jest uniwersalny i niezwykle aktualny. Dzięki takim publikacjom rośnie świadomość rodziców w zakresie znaczenia profilaktyki oraz dostępnych metod leczenia. Szczególnym wyzwaniem, z jakim musimy się zmierzyć, jest plaga chorób przewlekłych, takich jak choroby autoimmunologiczne, metaboliczne czy alergie, które dotykają coraz młodszych pacjentów. Jeśli chcemy pomóc naszym dzieciom, powinniśmy skorzystać z metod medycyny integracyjnej, opartej na holistycznym podejściu i zindywidualizowanej terapii. W tej książce znajdziesz wiele nowych informacji na temat jakości pożywienia, znaczenia mikrobiomu czy nadwrażliwości pokarmowych, a zawarte w niej wskazówki pomogą ci dotrzeć do źródła choroby i wyeliminować przyczyny problemów zdrowotnych dziecka.
dr n. med. Mirosława Gałęcka, Instytut Mikroekologii

Co wpędza dzieci w choroby przewlekłe? Jeszcze niedawno dotykały one głównie osoby starsze. Potem chorowali coraz młodsi… Dziś jesteśmy świadkami strasznego zjawiska: chorują nawet małe dzieci. A bywa i tak, że już rodzą się chore! Odpowiedź na pytanie postawione w tytule książki jest jednoznaczna – za wszystko odpowiada niewłaściwa dieta. Autorki, opierając się na wynikach badań naukowych, pokazują, że sposób odżywiania ma ogromny wpływ na zdrowie. Niestety środ owiska medyczne, a także sami pacjenci, wciąż uważają, że metody uwzględniające rolę pożywienia w procesie leczenia mają wątpliwą skuteczność. Konwencjonalna medycyna spycha leczenie dietą na margines. Tymczasem Michelle Perro i Vincanne Adams udowadniają, że jedzenie to nie tylko źródło energii, ale przede wszystkim informacja dla organizmu. Sposób odżywiania decyduje o przyszłości naszych dzieci, a tym samym o kondycji kolejnych pokoleń. To książka dla wszystkich, którzy planują rodzicielstwo, i dla rodziców, którzy poszukują najlepszych źródeł pożywienia dla swoich dzieci. Nie jesteśmy bezradni. Niech jedzenie stanie się naszym lekarstwem, a nie trucizną.
Julia Trawińska, prezes Fundacji Medycyny Stylu Życia,  założycielka portalu www.leczenie.org

Podczas lektury tej książki nawet człowiek o konserwatywnych poglądach musi dojść do wniosku, że przemysłowy system produkcji żywności wymaga natychmiastowych i gruntownych zmian.
Steven M. Druker, autor Altered Genes, Twisted Truth

Lektura obowiązkowa dla każdego lekarza, każdej matki i każdego, kto chce uniknąć jakiejś choroby przewlekłej albo się z niej wyleczyć.
Jeffrey M. Smith, autor Genetic Roulette

Nawet jeśli jesteś obeznany z kontrowersjami, jakie narosły wokół genetycznie modyfikowanej żywności i zdrowego żywienia, z książki dr Perro i dr Adams dowiesz się wielu nowych rzeczy. Ta świetnie udokumentowana i starannie przygotowana pozycja prowokuje do myślenia. Frapująca, ważna lektura.
dr Jennifer Margulis, autorka Your Baby, Your Way

Ta przełomowa książka łączy w sobie najnowsze badania naukowe nad zdrowiem jelit i mikrobiomem z przejmującymi dowodami na temat zagrożeń związanych z przemysłową i genetycznie modyfikowaną żywnością, co może tłumaczyć katastrofalnie zły stan zdrowia naszych dzieci w dzisiejszych czasach.
lek. med. Akil Palanisamy, autor The Paleovedic Diet

fragment książki:

pobierz FRAgment pdf

dane szczegółowe

Liczba stron: 316
Format: 152 x 227
Oprawa: miękka
ISBN: 978-83-7579-668-1
Data wydania: 24 maja 2018

patroni medialni:

cena detaliczna:
44,90 zł
cena promocyjna:
22,45 zł
RABAT
50%
Produkt dostępnY