Regulacja masy ciała w sporcie. Optymalne warianty żywieniowe oraz mechanizmy fizjologiczne

data wydania: 30 maja 2023
dane szczegółowe: ZOBACZ WIĘCEJ
cena detaliczna:
59,90 zł
cena promocyjna:
35,94 zł
RABAT
40%
Najniższa cena z 30 dni
przed promocją: 35,94 zł
Produkt dostępnY

OPIS KSIĄŻki:

Uzyskanie czy też utrzymanie optymalnej masy ciała jest ważne w większości dyscyplin sportowych zarówno na poziomie amatorskim, jak i wyczynowym. Czasami, na poziomie rekreacyjnym, to tylko kwestia efektu wizualnego (ćwiczę, by lepiej wyglądać) lub też poprawy stanu zdrowia. W piłce nożnej, koszykówce, biegach, kolarstwie czy tenisie zbyt duża masa ciała może zmniejszyć szybkość albo obniżyć wydolność organizmu, zwiększa też ryzyko urazów i kontuzji. W wielu dyscyplinach masa ciała często w sposób bezpośredni wpływa na rywalizację (kategorie wagowe), a na przykład w sportach walki (boks, zapasy, MMA itp.) czy sportach sylwetkowych (kulturystyka, fitness itp.) jest ona głównym czynnikiem warunkującym sam udział w zawodach. Z danych wynika, że 70–80% sportowców przyznaje się do „robienia wagi”, czyli regulacji masy ciała dzięki różnym metodom żywieniowym i praktykom mającym na celu zmianę składu ciała w różnym czasie i zakresie.

Książka ta przeznaczona jest dla sportowców, trenerów, fizjoterapeutów i dietetyków. Autorzy prezentują różne warianty żywieniowe, techniki oraz mechanizmy fizjologiczne służące regulacji masy ciała z podziałem na przybieranie lub redukcję masy w krótszym lub dłuższym okresie. Ponadto opisują metody i zabiegi stosowane przez sportowców, a także wyjaśniają ich fizjologiczne podstawy wpływu na organizm. Autorzy zwrócili również uwagę na konsekwencje niewłaściwych praktyk stosowanych przez licznych zawodników – zwłaszcza tych wykorzystywanych przy tzw. uderzeniowym robieniu wagi, co oznacza redukcję nawet kilkunastu kilogramów w ciągu kilku dni.
Książka ma charakter praktyczny – to zbiór informacji oraz skutecznych wskazówek i konkretnych planów żywieniowych służących uzyskaniu zakładanej masy ciała.

Książka zawiera informacje na temat:
• metabolizmu oraz szlaków metabolicznych,
• zapotrzebowania na poszczególne substraty energetyczne oraz ich roli w diecie,
• czynników wpływających na trawienie i wchłanianie składników odżywczych,
• wpływu hormonów na metabolizm,
• sposobów tzw. robienia wagi, czyli redukcji masy ciała przed zawodami,
• zaburzeń przy redukcji masy ciała oraz zalecanej suplementacji,
• zwiększania masy ciała,
• periodyzacji diety w okresie budowania masy mięśniowej.
Znajdziesz tu też przykładowe przepisy oraz jadłospisy z podziałem na płeć oraz dni treningowe i nietreningowe.

Regulacja masy ciała w sporcie będzie pomocną lekturą dla osób rozpoczynających samodzielne przygotowania do rywalizacji sportowej. Wraz z książką otrzymujemy obfitą porcję wiedzy popartej badaniami naukowymi z zakresu dietetyki i nie tylko. Jestem przekonany, że zarówno precyzyjne rady autorów dotyczące periodyzacji diety, jak i zawarte w książce metody w połączeniu z kierowaniem się intuicją żywieniową pozwolą czytelnikowi osiągnąć zamierzone rezultaty.
Krzysztof Nędzak, dietetyk i sportowiec; wśród jego podopiecznych są m.in. Mamed Khalidov, Magdalena Loska, Marcin Jabłoński

Justyna i Krzysztof Mizerowie wyjaśniają, jak zdrowo i w określonym czasie redukować bądź zwiększać masę ciała, aby osiągać jak najlepsze wyniki w swojej dyscyplinie. Krok po kroku tłumaczą, od czego zależy przemiana materii i co dzieje się wtedy w organizmie. Solidną dawkę teorii, pozwalającą na uniknięcie wielu błędów w diecie w okresie przygotowania do sezonu lub konkretnych zawodów, uzupełniają plany żywieniowe z prostymi przepisami na zdrowe posiłki. Polecam ten poradnik każdemu sportowcowi.
Damian Janikowski, brązowy medalista igrzysk olimpijskich w zapasach (Londyn 2012), wicemistrz świata i Europy; obecnie zawodnik MMA

Regulacja masy ciała to pozycja przydatna zarówno dla amatorów, jak i wyczynowych sportowców, którym zależy na skutecznej redukcji lub zwiększaniu masy mięśniowej. Merytorykę uzupełniają przykłady i konkretne schematy postępowania.
Tomasz Choiński, trener personalny, instruktor fitness, MP w aerobiku sportowym, autor książek i płyt DVD o tematyce treningowej, współautor platformy treningowej formatv.pl

Autorzy książki to znani i cenieni w Polsce specjaliści pracujący z czołowymi sportowcami różnych dyscyplin w zakresie doboru indywidualnych diet oraz suplementacji

fragment książki:

pobierz FRAgment pdf

Autor KSIĄŻki:

Mgr Justyna Mizera – dietetyk sportowy, od 2019 dietetyk kadry narodowej zapaśników, wykładowca warszawskich uczelni wyższych (WSIIZ, AWF, SWPS). Od wielu lat specjalizuje się w żywieniu i suplementacji sportowców. Posiada wykształcenie dietetyczne oraz wieloletnie doświadczenie (od 2009 r.) w układaniu skutecznych diet m.in. dla mistrzów świata i olimpijczyków, ale też osób otyłych oraz dzieci – przez lata odchudziła tysiące Polaków. Czynnie uczestniczy w licznych konferencjach z zakresu żywienia oraz prowadzi webinary. Jest autorką książek: Dietetyka sportowa, Żywienie młodego sportowca, Dieta okienkowa, Pokonaj zespół metaboliczny, Ulżyj sobie i jelitom. Amatorsko uprawia sport, m.in. fitness i bieganie. Eksperymentuje w kuchni, ciągle szuka nowych inspiracji kulinarnych i zgłębia wiedzę dietetyczną.

Dr Krzysztof Mizera – fizjolog sportu, dietetyk piłkarzy ŁKS Łódź, członek amerykańskiego stowarzyszenia Professionals in  utrition for Exercise and Sport i Polskiego Towarzystwa Medycyny Sportowej. Od 2009 współpracuje z czołowymi sportowcami oraz amatorami w zakresie regeneracji, odchudzania, przygotowania motorycznego i żywienia. Od 2008 r. wykładowca na uczelniach wyższych (AWF Warszawa, SWPS, WSIIZ, Warszawska Akademia Medyczna). Uczestnik licznych projektów naukowych oraz konferencji. Jego praca doktorska dotyczyła żywienia w sportach siłowych. Autor 40 publikacji naukowych i ponad 140 popularnonaukowych, a także książki Bieganie jest proste oraz współautor poradników Dietetyka sportowa i Żywienie młodego sportowca. Przebiegł pięć półmaratonów.

dane szczegółowe

Liczba stron: 243
Format: 165 x 240
Oprawa: miękka
ISBN: 978-83-7579-875-3
Data wydania: 30 maja 2023
Konsultant: Krzysztof Nędzak
cena detaliczna:
59,90 zł
cena promocyjna:
35,94 zł
RABAT
40%
Najniższa cena z 30 dni
przed promocją: 35,94 zł
Produkt dostępnY